Hymyn anatomia

Se, mikä erottaa yleishammaslääkärin esteettiseen hammashoitoon perehtyneestä lääkäristä tai hammashoidon ammattilaisesta on se, että ennen mitään esteettistä toimenpiteen aloitusta, hammaslääkäri tai muu ammattilainen kutsuu asiakkaan esteettisen hammashoidon konsultaatioon, jossa käydään läpi, mikä on on soveltuva vaihtoehto juuri kyseiselle asiakkaalle, mitä hoito kustantaa ja miltä lopputulos tulee näyttämään. Halutun lopputuloksen suunnitteluun voidaan käyttää hammaslääkäri Jeff Golub-Evansin luomaa Hymy-luokittelua:

 

Viehättävä hymy

Viehättävä hymy syntyy siitä, kun hampaat ovat hieman eripituisia. Kun hampaat puhkeavat ensimmäisen kerran, keskellä olevat etuhampaat ovat selkeästi muita pidemmät ja ajan myötä ero tasaantuu eroosion eli kulumisen vuoksi. Sen vuoksi silmiinpistävän pitkät etuhampaat yhdistetään nuoruuteen ja viehättävyyteen. Viehättävä hymy ilmaisee nuoruuden lisäksi rohkeutta ja lämminhenkisyyttä. Viehättävän hymyn avulla katsojan huomio voidaan kiinnittää erityisesti kasvojen keskiosaan korostaen nenää, huulia ja leukaa.

 

Hienostunut hymy

Hienostunut hymy syntyy vaakasuorasta hammaslinjasta. Hienostunut hymy ilmaisee kypsyyttä ja älykkyyttä. Sillä on taipumus hieman korostaa kasvojen alaosan leveyttä. Luonnollisesti omat hampaat kuluvat ihmisen ikääntyessä, minkä vuoksi tasaiset hampaat liitetään usein älykkyyteen, aikuismaisuuteen ja hienostuneisuuteen.

 

Sporttinen hymy

Sporttinen hymy on hienostuneen ja viehättävän hymyn välimuoto. Keskimmäiset etuhampaat ovat lievästi sivulla olevia pidemmät. Sporttinen hymy ilmaisee lämminhenkisyyttä ja se ei ole ihan niin totinen kuin hienostunut hymy, eikä ihan niin nuorekas kuin viehättävä hymy.

Tämän luokittelun perusteella potilas voi siis hieman arvioida, millaista lopputulosta hän haluaa laminaateilla saada aikaiseksi. Mikäli hän haluaa korostaa kasvojensa keskiosaa, tulee keskimmäisiä etuhampaita korostaa hieman enemmän. Myös hampaiden väri vaikuttaa siihen, miltä lopputulos näyttää ja mitä valkoisempi sävy on, sitä nuorekkaampi vaikutelma saadaan aikaiseksi. Hillitympi sävy antaa varttuneemman mielikuvan. Loppujen lopuksi potilas on aina se, joka päättää, miltä haluaa esteettisen muodonmuutoksen jälkeen näyttää ja mikäli lopputulos ei miellytä, on hoito epäonnistunut. Sen vuoksi on erittäin tärkeää käydä potilaan kanssa läpi kaikki hoitoon vaikuttavat seikat.

http://implanttihoito.fi/esteettinen-hammashoito/suomi-hymyn-anatomia/