Laminaattien eli posliinikuorten valmistus

Laminaatteja on olemassa sellaisia, jotka vaativat esivalmisteluja kuten hiomista ja sellaisia, jotka voidaan asentaa erityisohuen muotoilunsa ansiosta suoraan oman hampaan pinnalle. Jälkimmäinen vaihtoehto voi tulla kyseeseen pelkopotilaiden osalla, mutta se ei suinkaan ole parempi vaihtoehto, koska ilman esivalmisteluja laminaatin ja ienrajan väliin saattaa jäädä pieni, huomattava ”harjanne”, joka kerää värjäytymiä itseensä ja erottuu laminaatin rinnalla selkeästi.

 

Konsultaatio

Laminaatin valmistus lähtee liikkeelle esteettisen hammashoidon konsultaatiosta, jossa hammaslääkäri käy läpi potilaan kanssa tämän toiveet ja mitä vaihtoehtoja tällä on vaivansa hoitamiseen. Myös se, kuinka paljon rahaa potilas on valmis käyttämään hoitoonsa, on tärkeä asia hoidon suunnittelussa. Kun potilas haluaa esteettisen muodonmuutoksen, on tärkeää ottaa huomioon potilaan kasvonpiirteet, hiusten väri, hipiä, potilaan omat toiveet ja lopputuloksen aikaansaama uusi ilme. Joillakin hammashoidon ammattilaisista on käytössään digitaalinen ohjelma, jolla voidaan mallintaa ennakoitua lopputulosta.

Ennen laminaattien asentamista hampaiden ja ikenien tulee olla terveitä, koska esimerkiksi verta vuotavat ikenet voivat haitata laminoinnin onnistumista.

 

Esivalmistelut ja jäljennöksen otto

Laminoinnin esivalmisteluihin kuuluu operoitavien hampaiden hiominen (mikäli kyseessä on erityisohuet laminaatit, tämä vaihe jää pois kokonaan), jotta niihin asennettavat laminaatit istuvat mahdollisimman hyvin. Seuraavaksi hammaslääkäri ottaa hampaista jäljennöksen, jonka lähettää laboratorioon, jossa valmiit laminaatit valmistetaan ja muotoillaan. Sillä aikaa kun jäljennös ja laminaatit ovat vielä laboratoriossa, hiotut hampaat voivat tuntua hieman karheilta ja aiheuttaa vihlontaa. Joissakin tapauksissa väliaikaisten kuorien laittaminen voi olla keino vähentää vihlomista ja epämiellyttävää tunnetta. Suurta esteettistä haittaa hiotuista hampaista ei kuitenkaan ole. Hiottujen hampaiden ja ikenien puhtaanapito on erittäin tärkeää, kun odotetaan valmiiden laminaattien saapumista, jotta hampaat ovat terveet, kun hoitoa päästään jatkamaan.

 

Sovitus ja kiinnittäminen

Laminaattien sovittaminen ennen lopullista kiinnittämistä on tärkeä työvaihe, jotta voidaan varmistaa, että laminaatit istuvat potilaalle hyvin ja lopputulos on halutun näköinen. Sovittamista varten on olemassa erityistä tahnaa, jolla laminaatit voidaan väliaikaisesti kiinnittää. Mikäli potilas tässä vaiheessa epäilee yhtään, että lopputulos ei ole tyydyttävä ja jotain tarvitsee muokata, hammaslääkäri lähettää laminaatit takaisin hammaslaboratorioon uudelleenmuokattavaksi. Näin jatketaan, kunnen lopputulos on oikea ja haluttu. Kun potilasta miellyttävät laminaatit on saatu valmistettua, ne voidaan kiinnittää potilaan omiin hampaisiin kiinni. Kiinnitys on monivaiheinen toimenpide ja tarvitsee kokeneen ammattilaisen käsittelyä.

 

Laminaattien hoito

Se, miten pitkään laminaatit säilyvät hyvänä, riippuu siitä, miten sinä ja hammashoidon ammattilaiset pidätte ne kunnossa. Laminaatteja ei ole suunniteltu kestämään teräviä iskuja ja ne voivat lohjeta samalla tapaa kuin luonnollinen hammas. Laminaateilla ei myöskään saa purra mitään terävää, kuten neuloja, kynsiä, pullonkorkkeja jne. Mikäli harrastaa kontaktilajeja, on syytä käyttää hammassuojia.

Hampaat tulee myös harjata ja ikenet puhdistaa yhtä hyvin joka kohdasta, myös laminoitujen hampaiden ympäriltä. Sähköhammasharja on paras väline hampaiden kotipuhdistukseen. Erityisen hankaavia hammastahnoja ei kuitenkaan suositella käytettäväksi, koska ne voivat kuluttaa liitosainetta, jolla laminaatit on kiinnitetty hampaaseen. Suuhygienistin vastaanotolla suuhygienistin on tärkeää huomioida, että potilaalle on laitettu laminaatit ja toimia sen mukaan; esim. hammaskivenpoistoon käytettävää sähköistä ultraäänilaitetta ei saa käyttää laminaattien läheisyydessä. Säännöllisellä ja huolellisella hoidolla laminaatit voivat parhaimmillaan säilyä hyvänä jopa 10-20 vuotta. Pelkkä kotihoito ei kuitenkaan riitä, vaan operaation suorittaneen hammashoidon ammattilaisen kanssa sovituista säännöllisistä tarkastusväleistä tulee pitää kiinni.

http://implanttihoito.fi/esteettinen-hammashoito/suomi-laminaattien-eli-posliinikuorten-valmistus/