Hammaslaminaatit

Laminaatit ovat etuhampaiden ulkopinnalle kiinnitettäviä, keraamisia tai muovisia kuoria, jotka kiinnitetään muovisementillä. Laminaateilla voidaan korjata hampaiden väriä ja muotoa. Laminaatit ovat erityisen hyvä vaihtoehto kuluneiden ja lohjenneiden hampaiden entisöintiin, hampaiden välisten rakojen täyttöön, hampaiden pidentämiseen ja värivirheiden korjaamiseen. Monet hampaiden värjäymät on mahdollista poistaa myös hampaiden valkaisulla, mutta laminaattien avulla pystytään varmistamaan juuri oikea lopputulos halutussa värissä ja mallissa. Laminaatit voivat olla joillekin vaihtoehto pitkäaikaiseen oikomishoitoon, joka voi lisäksi osoittautua epämiellyttäväksi ja epäesteettiseksi toimenpiteeksi hammasrautoineen.

Kiinnityksen varmistamiseksi ja hampaiden luonnollisen paksuuden säilyttämiseksi omien hampaiden pintaa joudutaan usein ensin hiomaan.

Laminaattien sovittaminen ennen lopullista kiinnittämistä on tärkeä työvaihe, jotta voidaan varmistaa, että laminaatit istuvat potilaalle hyvin ja lopputulos on halutun näköinen. Sovittamista varten on olemassa erityistä tahnaa, jolla laminaatit voidaan väliaikaisesti kiinnittää. Mikäli potilas tässä vaiheessa epäilee, että lopputulos ei ole tyydyttävä ja jotain tarvitsee muokata, hammaslääkäri lähettää laminaatit takaisin hammaslaboratorioon uudelleenmuokattavaksi. Näin jatketaan, kunnen lopputulos on oikea ja haluttu. Kun potilasta miellyttävät laminaatit on saatu valmistettua, ne voidaan kiinnittää potilaan omiin hampaisiin kiinni. Kiinnitys on monivaiheinen toimenpide ja tarvitsee kokeneen ammattilaisen käsittelyä.

Hammaslaminaattihoitoon tullessasi hiomme hampaan/hampaat joihin laminaatti asennetaan ja valmistamme muotit. Laminaatit voidaan sovittaa ja kiinnittää paikalleen seuraavana päivänä.

Se, miten pitkään laminaatit säilyvät hyvänä, riippuu siitä, miten sinä ja hammashoidon ammattilaiset pidätte ne kunnossa. Laminaatteja ei ole suunniteltu kestämään teräviä iskuja ja ne voivat lohjeta samalla tapaa kuin luonnollinen hammas. Laminaateilla ei myöskään saa purra mitään terävää, kuten neuloja, kynsiä, pullonkorkkeja jne. Mikäli harrastaa kontaktilajeja, on syytä käyttää hammassuojia.

Hampaat tulee myös harjata ja ikenet puhdistaa yhtä hyvin joka kohdasta, myös laminoitujen hampaiden ympäriltä. Sähköhammasharja on paras väline hampaiden kotipuhdistukseen. Erityisen hankaavia hammastahnoja ei kuitenkaan suositella käytettäväksi, koska ne voivat kuluttaa liitosainetta, jolla laminaatit on kiinnitetty hampaaseen. Suuhygienistin vastaanotolla suuhygienistin on tärkeää huomioida, että potilaalle on laitettu laminaatit ja toimia sen mukaan; esim. hammaskivenpoistoon käytettävää sähköistä ultraäänilaitetta ei saa käyttää laminaattien läheisyydessä. Säännöllisellä ja huolellisella hoidolla laminaatit voivat parhaimmillaan säilyä hyvänä jopa 10-25 vuotta.

Varaa aikasi ilmaiseen konsultaatioon tästä.

Hammaslaminaatti

http://implanttihoito.fi/hammaslaminaatit/