Mistä implantti koostuu?

Hammasimplantti koostuu kolmesta eri osasta: implanttifikstuuri, abutmentti eli implantin jatke ja proteesiosa.

 

1. Implanttifikstuuri

Fikstuuri on se implantin osa, joka porataan kiinni leukaluuhun. Se on osuus, joka sijaitsee ienrajan alla ja ajaa asian keinotekoisena hammasjuurena. Implanttifikstuurit on valmistettu joko 99,5% puhtaasta titaanista tai seosmetallista, joka koostuu titaanista, alumiinista ja vanadiinista. Kolmen metallin yhdistelmä parantaa kestävyyttä ja estää tuotetta murtumasta.

Fikstuuri voi olla ontto tai kiinteä ja muodoltaan ruuvinmallinen, mikä edesauttaa osseointegraation tapahtumista. Fikstuurin pinta on joko sileä tai joissain tapauksissa sen pinta voidaan käsitellä karheammaksi. Jotkut implanttivalmistajat pintakäsittelevät fikstuuriosat materiaalilla nimeltä hydroksiapatiitti, jonka tarkoituksena on edistää luunmuodostumista ja nopeuttaa osseointegraatioprosessia. Tämän toimenpiteen tarpeellisuutta ei ole kuitenkaan todistettu.

 

2. Abutmentti eli implantin jatke

Hammasimplantin abutmentti sijaitsee ienrajan päällä.Abutmentti eli implantin jatke tukee implantin päälle asetettavaa proteesia ja kiinnittää sen paikoilleen. Abutmentti lisätään fikstuurin päälle tavallisesti siinä vaiheessa, kun implantoitu alue on parantunut ja osseointegroitunut.

 

3. Proteesiosa

Proteesiosa on implantin kolmas ja viimeinen osa. Proteesi sijaitsee abutmentin ja fikstuurin päällä tehden lopputuloksesta viimeistellyn. Riippuen, mikä proteesi on asennettavaksi valittu, se joko sementoidaan tai ruuvataan paikoilleen. Mikäli potilaalle kiinnitetään omat tekohampaat implanteilla paikoilleen, on asennustapa hieman erilainen.

http://implanttihoito.fi/implantointi-lyhyesti/suomi-mista-implantti-koostuu/